onsdag 14 juli 2010

Vad säger fågeln?

Tolv fåglar är representerade i denna första fina fågelbok för de yngsta Det pjyttras och svirras, det flötjas och tvillras mellan sidorna.
Vi får träffa Blåmesen, Skatan, Nötväckan, Hägern, Pilfinken, Sothönan, Flugsnapparen, Gröngölingen, Domherren, Jordugglan, Koltrasten och Talgoxen.
Alla är helt bedårande läckert avbildade i sin naturliga miljö.
Man vill läsa och skåda fågel i soffan om och om igen tillsammans med en nyfiken tvååring. Det är tungvrickning och riktigt kul, det är stor fågelpoesi i litet format. Det är bilderbokskonst.

Jag älskar de gråbruna Pilfinkarna i den röda nyponbusken och den tvillrande Flugsnapparen på sin jakt efter en fluga till flugsnappefågelungen som tittar ut ur sin holk.
Gröngölingen är en annan favvo som med sin stirriga blick och sitt klyyande skrik ändå är alldeles oemotståndlig. Jag kommer att tänka på en diktrad av Barbro Lindgren "Gröngölingen är på väg - röd om huvet, tung i gumpen, yrvaken och glad".

Joar Tiberg är poet och detta är hans första barnbok. Anna Bengtsson som illustrerat boken är sedan länge en av våra största bilderbokskonstnärer.

Inga kommentarer: