torsdag 5 augusti 2010

Två nya fina ABC-böcker

Kanske inte helt nyskapande men bedårande, bägge två.
Barbro Lindgren och Olof Landström är ett etablerat barnbokspar och har i Apans ABC skrivit och illustrerat en lättläst bok om olika bokstavsdjur. Apan Arne inleder och följs av Björnen Börje och Citronfjärilen Cecilia som följs av duvan, ekorren och fågeln. Varje bokstav har en lättläst, härlig rytmiskt text, både poetiskt och rolig. I bilderna ser vi hur djuren leder oss vidare eller återkopplar till tidigare bokstav. Det är en rolig idé som gör läsningen intressant och barnet uppmärksamt. Jag gillar boken, särskilt berättelsen om Räkan Rut som dessvärre får ett tragiskt tar slut med Sillen Sveas intåg.
Djurens ABC - en ska inte vara med! av Anna Ribbing och Mia Nilsson, för tankarna till TV-serien "Fem myror är fler än fyra elefanter" och leken med resväskan och "en ska bort". Vid varje bokstav finns det ett djur som ska bort (utom vid Q, X Y och Z) och som inte ska vara med. Djuret som ska bort är ett djur som inte finns på riktigt ELLER som ser ut på ett annat sätt. Gissa vilket!

Boken är en rolig ABC-bok och en lekbok som ger många skratt och kanske diskussioner. Clownfisken, dammråttan och fiskburgaren är läckra men finns inte på rikt... De ska bort! Eller?
Tuva, 5 år, ger boken högsta poäng! Jag med! Liksom för Apans ABC som jag egentligen gillar ändå bättre.

Inga kommentarer: