lördag 5 mars 2011

Synvilla

En klassresa till Gotland. Sista resan med klassen. Sista grejen de ska göra ihop i nian. Sista grejen innan de skingras för sommarlovet eller för evigt.
Alla är förväntansfulla, glada, pirriga. Det här är resan som de ska göra allt som deras föräldrar är så jävla oroliga för att de ska göra.

För Samuel är det allvar. Han har bestämt sig. Bestämt sig för att detta verkligen ska bli sista resan. Någonsin.
I ryggsäcken har han ett ombyte. I fickan en kniv. I öronen hårdrock. Han har bestämt sig för att göra ett bestående intryck. Bli den som alla talar om. Att finnas kvar som en legend.

Emelie är den coola, söta, fina. Lukas den nya, roliga, läckra. Tillsammans är de framgångsrika, lyckliga. Värsta sorten. Sådana som Samuel skulle vilja hata om det inte var så att han blivit helt galetförälskad i den ena av dem. Att vara sexton kan vara ett helvete!

Ika, Emelies mamma, är med på resan, för att hjälpa till att hålla lite ordning. Men också för att kanske, kanske komma dottern lite närmare. Hoppas hon.
Ika lägger snabbt märke till Samuel och hans svartklädda svårmod. Hon iakttar och blir attraherad och irriterad av ungdomarnas lättsinne.
Tre nätter tillsammans i en stugby på Gotland. Katastrofen smyger sig på. Stämningen vrids upp. Sista natten med gänget närmar sig.
Karina Berg Johansson har skrivit en suggestiv bladvändare, en psykolgisk sträckläsningsthriller där man anar att slutet inte blir lyckligt.

Inga kommentarer: