söndag 3 april 2011

Rotbarnet

Rotbarnet är en magisk och gåtfull saga. En makalös bilderbok av 2010 års ALMA-pristagare, Kitty Crowther.
Leslie bor i en stor och djup skog. En skog som inte finns på kartan och som några kallar för världens ände. Leslie har tre nätter i rad följt spåren efter en räv som äter upp hennes hönor. Hon vet inte att detta kommer att förändra hela hennes liv.
Leslie smyger, djupt nerböjd i skogen för att följa rävens spår. Hon hör ljud, som om någon gråter och rävens spår försvinner in i mörket, in i en tunnel. Leslie följer efter men vet inte att hon just stigit in i en värld som inte är hennes. Hon kryper och följer spåren som nu mer liknar små, små avtryck av händer än rävens tassavtryck. Leslie hör ljudet av barngråt och vill rädda detta barn till varje pris. Hon är inte rädd. Så får hon se en liten varelse, ungefär lika stor som ett barn men som ser ut som en rot. Leslie närmar sig sakta och försiktigt och för att inte skrämmas nynnar hon på en sång. Varelsen berättar att hans föräldrar är borta. Leslie frågar om han vill följa med henne och det vill det lilla rotbarnet.
En älvdrottning kommer fram och ger henne lov att ta hand om rotbarnet mot löftet att aldrig komma tillbaka. Leslie och rotbarnet förs långt bort och drottningen och räven resonerar om Leslie. "Hon är litegrann som vi" säger dom.
I nästa scen har Leslie vaknat upp i skogen och rotbarnet ber om att bli omhändertagen. Av Leslie. De bor tillsammans, de leker och Rot gör Leslie glad och vacker. Leslie syr små kläder till Rot som han i och för sig tycker är fåniga men han vill så gärna göra Leslie glad så han säger inget. När Leslie blir vackrare och tryggare blir Rot mer rastlös och vill till slut lämna henne...
Boken om Leslie och Rotbarnet är både otroligt vacker och väldigt skrämmande. En ensam, till tänderna rustad kvinna ger sig ut i skogen för att jaga. Räven lockar henne in till älvornas rike där Leslie hittar någon att ta hand om och... får hjälp att hitta tillbaka till sig själv.
Jag tänker på Twin Peaks och Log Lady. Om en galen kvinna som bär på ett vedträ, som hon står i förbindelse med. En outsider, ett medium.
Boken slutar med att Leslie lämnar till sitt hus och ger sig iväg med bestämda steg. Hon ska gå tillbaka till de andra. De som är som hon. Men... en gång om året träffas rotbarnet och Leslie i en månstråle. Ingenting kommer att hindra denna ritual!Bilderna i boken är mycket spännande och mycket karaktärisktiska för Crowther. Hon har en egen lite kantig stil, tecknad med färgpennor och med mycket svärta.
Naturen lever, hela skogen stäcker sig efter Leslie där hon går och blommorna ramar in och följer hennes väg. Jag tycker jättemycket om den här boken som jag tror kan ge lika mycket för en vuxen läsare som för ett barn. en modern saga! Här finns mycket att prata om! Läs mer om författaren och boken i lärarhandleningen på ALMAs hemsida http://www.alma.se/sv/Om-priset/Lararhandledningar/Kitty-Crowthers-Rotbarnet/

Inga kommentarer: