tisdag 11 juni 2013

Tur gånger tre


Mo föds mitt i en orkan. Hon kommer bort från sin mamma men  räddas mirakulöst av Översten som hittar flickebarnet flytande i floden på en trasig reklamskylt. Översten och miss Lana tar hand om Mo som får växa upp i den lilla hålan Tupeo Landing, långt nere i amerikanska södern.
Livet här är hårt, Mo blir en tuffing, uppfostrad som hon är av Översten som tycker att hon "har haft en förbannad tur" att hon överhuvudtaget är i livet.

Elva års efterforskningar efter Mos mamma har inte lett någon vart alls. Hemma på rummet har Mo en karta med 167 gula kartnålar som pekar ut platser där människor har sagt nej. Ingen vet något om mamman. Det enda man kan ana är att hon troligen bor vid vattnet.
Mo skriver brev som hon postar i flaskor till sin Mamma bortom floden och drömmer om att hon en gång ska få ett svar.  

Ett mord på en gammal och rätt så sur och otrevlig gubbe, Mr Jesse,  i det lilla samhället leder till uppjagad stämning, rädsla och många rykten. Bästa kompisen Dale och Mo öppnar tillsammans en detektivbyrå, "Desperadodetektiverna". Huvuduppgifterna är att lösa "Fallet med mordet på Mr Jesse" och "Fallet med mamma bortom floden". De hinner inte mer än öppna byrån förrän Dale blir oskyldigt misstänkt och Miss Lane blir kidnappad. Ett bankrån nystas upp och en orkan närmar sig. Det är inte lite problem som Mo och Dale stöter på.

Tur gånger tre är en faktiskt en alldeles underbar, härlig och lite hårdkokt berättelse om en tjej som vet vad hon vill, är stark och påhittig, kan karate och tänker stort. Man blir omedelbart förälskad i Mo och hennes envisa kamp i att hitta sin mamma. Lite som en barnboksblandning av Jellicoe road och Dödssynden var den känsla jag fick när jag läste Tur gånger tre.

Författaren Sheila Turnage bor på en gård i North Carolina med man, en blind hund och en arg katt. Hon är född och uppvuxen på en tobaksfarm i amerikanska södern, omgiven av poesin och humorn som kännetecknar trakterna. Sheila Turnage har tidigare skrivit faktaböcker, artiklar, dikter, mycket om söderstaterna och North Carolina. Tur gånger tre är hennes första roman och första barnbok.

3 kommentarer:

Gunilla Toll sa...

Kul och spännande tips. Ska jag läsa i sommar!

barnochungdomsboksbloggen sa...

Hoppas du gillar!

Annalena sa...

Blir väldigt sugen på att läsa denna - tack för tipset!