lördag 9 november 2013

Lex bok
Lex har det tufft.  Det är sista terminen i gymnasiet. Studenten med allt vad det innebär.  Studenmössor, betyg, baler och gud vet vad... på det ska läggas Mirandas coola blogg. Lex är inte med.
Hänger hellre med gaykompisen Jonatan, ser dystopisk film, spelar TV-spel och röker, röker, röker. Jonatan vill gå på klubb. Lex NOT.
Hemma har morsan en nya man, den patetiske och tämlige misslyckade ungdomsboksförfattaren Bruno. De har träffats på zumba-kurs. Hmm bara det... Lex får rysningar.
Lex pappa åker in och ut på kåken. Ständigt nya planer, nya löften. Som inte håller. Lex är lojal. Så inihelvete lojal.  Med honom.
Det som gör att Lex liv går lite överstyr är just denne Bruno som vill bli kompis, vill veta hur Lex har det, vill få nytt författarstoff. Lystna författardrömmar. Och Lex fattar och berättar, men har en plan. En ondskefull plan. Hon berättar och kryddar kraftigt sin egen sorgeliga historia och Bruno lyser upp. Får inspiration,  bokuppslag. Gör inget annat än skriver.

Lex njuter av sin lilla fälla och startar samtidigt i allra största hemlighet en blogg som hon skriver under pseudonymen Maya. Bloggen heter "Själens sår".  Hon berättar för pappa som blir exalterad. Berättar för Jonatan som hjälper henne med layout och med bilderna till bloggen.  Bloggen är ursnyggast!
Lex klär ut sig till oigenkännlighet med vitblond svintoperuk, sotsvart smink och blodröda läppar. Jonatan tar bilderna. Oftast i svart-vitt. Hon ser New York-pundig ut,  både gammeldags dekadent och utrahipp. Hur cool som helst. "Själens sår" får snabbt många följare. Hon får kommentarer, blir stil-ikon. ALLA pratar om Maya. Miranda allra mest.
Lex blir triggad, Jonatan också. Maya skriver "Jag bär alltid med mig mina sorger i fickan, min smärta i väskan, min rädsla i ryggsäcken. Ibland tar jag fram mitt bagage i ljuset. Först när man vågar se det som är sant kan man börja leva".
Lex når dit hon vill men för Bruno blir det katastrof. Stackars ledsna ungdomsboksförfattaren!
Men vågar hon se hela sanningen. Vad hon ställt till med får en dominoeffekt som hon inte kunnat ana följderna av.

Lex bok är en bladvändare om härlig men farlig hämnd.  En utvecklingshistoria och en stark berättelse om relationer,  om att våga vara annorlunda men inte dissa det vanliga.
Om föräldrar och vänner, om kärlek och skola. Om det vanliga livet som kan vara så himla svårt att få till, i skarven mellan ungdomstid och vuxenvärld.
Boken är Augustprisnominerad 2013 och troligen en lågoddsare. Sara Kadefors har skrivit flera barn- och ungdomsböcker och hon fick även Augustpriset för Sandor slash Ida 2001. Den boken är också filmatiserad. Sara Kadefors har även skrivit flera vuxenböcker. Jag tycker att hon äger att skriva fär ungdomar. Hoppas hon fortsätter med det.
Se förlagets boktrailer om Lex bok:http://www.youtube.com/watch?v=i_uC2c-iO9I

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej.
Jag tycker att ni skall uppmärksamma och recensera Linnéa Berglunds böcker om Emelie Lexander. De är fantastiska hästböcker som blivit spådda att bli nya hästboksklassiker av BTJ. Andra boken sålde slut direkt den kom ut och är nu på omtryck.
Förutom att handla om hästar, vänskap, förälskelse och annat som har med tonåren att göra så handlar böckerna också om hur det är att ha ett syskon som är svårt sjukt. Huvudpersonen i boken går igenom en tuff tid när hennes syster håller på att dö i en hjärtsjukdom och även har diagnosen autism. Jag tycker att böckerna är viktiga eftersom andra barn och ungdomar som också har syskon med diagnos kan känna igen sig och kanske finna tröst i att de inte är ensamma och att andra har gått igenom liknande saker och kan få tips om hur man kan hantera det.
Kontakt med författaren kan ni få genom hennes hemsida www.linneaberglund.se Första boken finns som E-bok på elib. Böckerna heter Ingen vanlig sommar och Jag glömmer aldrig Pascal.
Med vänlig hälsning
Josefine Levin