måndag 4 november 2019

Mitt storslagna liv av Jenny Jägerfeld


Sigge, hans syskon, mamma och hunden Einstein har flyttat från Stockholm till den lilla orten Skärblacka. Till mormor och till hennes pensionat,  The Royal Grand Golden Hotel. Mormor är halvengelsk, kvartstysk och kvartsnorsk....och helknäpp som Sigges mamma brukar säga. Mormor vill inte kallas för mormor utan för Chaaaarlotte med engelsk accent. 

Nåväl, nu när hela Siggefamiljen har kommit så finns inga rum att hyra ut.  Det är bara Krille Maräng som är den enda hyresgästen. Han är lite eljest skulle man kunna säga. 


Sigge har nu en chans till omstart. Han har i alla fall bestämt sig för att bli en populär kille inför skolstarten. Till skillnad från det han var i förra skolan. 
Han har googlat fram en bra strategi för det: Klä sig snyggt. Ha en cool frisyr. Inte ha glasögon. Se vältränad ut. Se till att ha en bra andedräkt. Vara social.

Ja, det går väl sådär med populärträningen. En liten detalj i det hela är ju pengarna som krävs för både klädfrågan, frisyrklippning och att skaffa linser.

Saker och ting blir också mycket komplicerade när Sigge, Einstein och Krille bokstavligen dyker in i en annan trädgård, nämligen Junos trädgård. Hon står och filmar hela kalabaliken och lägger ut på Blacka News. Sigge blir sur och hämnas genom att knycka en trädgårdstomte och skapar snart ett instagramkonto "Runawaygnome"  där han lägger ut tomte-på rymmen-bilder. 
Det här blir en komplikation som heter duga men det är roligt och känslostarkt berättat och fint att läsa.  

Jenny Jägerfeld har skrivit en mängd superbra barn- och ungdomsböcker. Både roliga och allvarliga på ett kongenialt sätt. Vänskap, galenskap, skratt och realityrysningar.  Mitt storslagna liv är Augustprisnominerad. Heja! 

Inga kommentarer: