söndag 14 februari 2010

Silverkniven - en underbar bladvändarbok om vampyrer

För alla vampyrälskare! Här är en jättebra, spännande och välskriven vampyrberättelse om Edit, dotter till Lilian som är anses lite galen och som lever ensam i en stuga där hon målar. Målar mörka, lite skrämmande målningar.
Edit växer upp hos mormor och morfar men hälsar ofta på sin mamma. När berättelsen börjar ställer Lilian ut sin konst på ett galleri och tavlorna är ännu mörkare och mer skrämmande än tidigare.
Edit ser vid samma tid en annons i tidningen om ett höstlovsläger, ett ridläger på Råkullaborgen och vill övertyga sin mamma om att få åka dit. Men mamma, som är livrädd för hästar, blir smått hysterisk och vill förbjuda men ger tillslut med sig och Edit får ett silverhalsband som hon måste lova att aldrig ta av.
Så...äntligen höstlov. Allt verkar helt underbart när Edit och de andra flickorna möts av häst och vagn vid tågstationen. En kusk i cape och med två facklor vid kuskbocken väntar.
Framme vid borgen väntar Max och Rebecka Vinter och de fem flickorna får sina rum och ridlektioner. Men det är stränga regler och en gammal stämning i huset. Något är mycket skrämmande med Råkullaborgen. Något väntar. Något smygande osynligt men absolut närvarande.
Katrin, en av de fem flickorna försvinner. Borgen brinner ned och Edit lär sig att inte vara rädd för rädslan.
Vitlökskransar, silverknivar, vampyrer, odöda...
Gull Åkerblom har skrivit en mycket bra bok, skrämmande och härligt läskig. En riktig bladvändare.

1 kommentar:

Maria sa...

Låter intressant. :)