tisdag 14 september 2010

Farmor hyr en katt

En helt bedårande bok om ett sorgligt ämne, om att bli gammal och ensam. Farmor och farfar gifte sig när den var var unga. Nu är de gamla, väldigt gamla och ibland blir farfar ledsen och irrar bort sig i huset.
En dag faller farfar omkull, hjärtat stannar och farmor blir ensam. Efter femtiosex år tillsammans är hon nu ensam.

Dagarna blir långa, hon har ingen att ta hand om längre, hon läser, tittar på TV, surfar på internet.
Det är surfandet som ger henne en ny vän. Hon hittar en sida med hyrkatter. Man kan hyra en katt! Så bra, farmors hjärta slår snabbare, en katt kan man tycka mycket om! Hon hyr en äldre katt,Tim, som är hemkär, gillar att bli ompysslad och helst äter dietfoder. Det blir kärlek vid första ögonkastet.
Farmor och Tim är alltid tillsammans, hon klappar katten och tänker på tillbaka på sitt liv. Hur kär hon varit, hur bra livet har varit. Förut. Men också nu. Farmor är lycklig igen!

En urläcker holländsk bilderbok med text och bild av Ceseli Josephus Jitta. Stort format, tjockt papper och illustrationer i en slags collageteknik (bakgrunden är rutigt bokföringspapper i olika färger). Farmor och farfar är gamla och det ser man verkligen i bilderna, med enkla streck tecknas rynkor, miner och kroppshållning på pricken. Man ser också lyckan i bilderna.
Översättningen är gjord av Maria Andersson
En superfin bok att läsa, älska, njuta av och finna hopp i.

Inga kommentarer: