söndag 12 september 2010

Svarta vingar

David Almond fick den fina utmärkelsen, HC-Andersen-medaljen, 2010. Almonds böcker är lite drömlika, lite ovanliga, lite mystiska. På svenska finns sedan tidigare Han heter Skellig och Himla ögon. Jag tyckte mycket bra om bägge två men Svarta vingar är den bästa hittills. Tycker jag.

Svarta vingar handlar om Liam Lynch, en 13-årig kille på den engelska landsbygden, som en dag hittar en kniv och en kaja som visar vägen till en övergiven baby i en korg med en lapp och en burk med lite sedlar och mynt. På lappen står det "Snella ta hann om henne. Detta är Guds barn". Liam och kompisen Max tar med barnet och hamnar i alla TV-sändningar. Ingen vet något om barnet.
De kallar henne för Alison och hon hamnar i en tillfällig fosterfamilj med många barn. Men många fosterbarn som inte trivs, som rymmer. Barn med svedda vingar.
Liam bor själv i ett konstnärshem med en mamma som är konstnär och en pappa som är författare. Det är föräldrar som vill utforska världen, sanningen, lögnen, som betraktar, skapar mönster.

Boken handlar också om ondska och rädsla, med kriget som kuliss och hot.
Svarta vingar är en bok att läsa många gånger. En poetisk, drömsk, filosofisk bok. En alldeles fantastisk bok!

Inga kommentarer: