måndag 18 oktober 2010

Jag tycker inte om vatten

Bilderbokskonst är vad det är. Eva Lindström har skrivit om Alf, en vanlig kille som vågar vara tvärtemot, som erkänner att han inte gillar vad alla andra tycks gilla. Vatten!
Olyckligtvis tappar Alf balansen när de andra badar och plaskar runt i plaskdammen. Ena foten, ena stöveln, hela byxbenet blir blött. Alf hatar vatten!
Lika dåligt går det när alla ska ut och paddla kanot. Alf och kompisen Igor välter med kanoten. På en gång. Allt blir genomsurt. Smörgåsarna är förstörda, helt tjocka av allt vatten.
Och så är det detta med grodyngel som alla är så betagna i. Äckligt!
Nej. Vatten går bara an när det är stelnat och fruset. Då kan man i alla fall åka och åka och åka. Pulka. Det funkar. Möjligen.

Tur att man inte är groda tycker Alf nöjt, och vickar med de strumpbeklädda tårna, på madrassen, stadigt förtöjd i strandkanten. Man måste faktiskt inte bada!

Jag tycker inte om vatten av Eva Lindström är en stillsam, humoristisk bilderbok om att våga vara annorlunda. Om att vara emot. Och att gilla det.

Med heltäckta akvarelluppslag i milda färger där stämning, fart och lek förmedlas på ett för bilderboken lite annorlunda sätt. Inget smicker, ingen dekoration. Eva Lindström har sin alldeles egna stil där perspektiven och färgerna tycks viktigast. Och att våga vara lite egen! Ett augustpris i år skulle sitta som en schmäck. Sjunde gången gillt!

Inga kommentarer: