tisdag 12 oktober 2010

Vitello äger

Pojken som lyssnar till namnet Vitello är en underbar bekantskap i nybörjarläsargenren.
Vitello bor med Mamsen i ett radhus, de äter ofta spagetti med smör och riven ost till kvällsmat eftersom det är billigt och för att Mamsen bott två långa månader i Italien. Innan Vitello var född förstås men det var ju också så han fått sitt italienskklingande namn. Anar man. Men någon pappa syns inte till, även om Vitello gör allt för att skaffa en. Alla andra har ju pappor. Vitello vill visa upp en pappa för sina kompisar och går ut för att skaffa en.

I nästa bok "Vitello får en vän" ger han sig den på att få en egen vän. Han funderar på att skaffa jättemycket godis och bjuda på och på det viset få en kompis men han har dessvärre inga pengar. Att köpa godis för. Istället kommer där en snorunge som vill hjälpa Vitello och som har ett förslag om att fånga kompisar i en grop.
Efter lite funderingar så börjar de gräva en grop tillsammans, mitt på stigen, nära centrum. En perfekt grop att fånga kompisar i. Vilken bra idé tycker dom. Eller?
I tredje boken "Vitello vill ha en hund" försöker han övertala Mamsen att skaffa en hund. Glöm det! säger hon. Då Vitello fortsätter att tjata tar Mamsen hårt tag om hans haka och stirrar honom stint i ögonen. "Du får inte svära, sa hon strängt. Du får inte repa bilen. Du får ingen hund. Punkt slut."

Det var ord och inga visor! Men Vitello ger sig inte. Får han ingen hund så får han själv VARA hund. Vitello börjar sitt nya hundliv men att skrämma några coola tjejer, bita en brevbärare i benet, gräva ned mammas locktång (istället för ett ben) och skälla ut en katt. Det sista skulle han inte ha gjort.

Författaren Kim Fupz Aakeson är en av Danmarks mest kända barnboksförfattare. Han är en mästare på att blanda humor med stort allvar i sina berättelser. I dessa tre böcker blir allt helgjutet och berättelserna presenteras på färgade uppslag och med härliga illustrationer av Niels Bo Bojesen. Man blir kär! I Vitello, i Mamsen och hela alltet.

Inga kommentarer: