måndag 13 december 2010

Vinterns härligaste högläsningsbok

Tonje är enda barnet i Glimmerdalen. Hon bor med sin pappa som är bonde och med mamma som oftast är på jobbresa, just nu som havsforskare på Grönland.

Tonjes bästa kompis är Gubben Gunnvald och han är den bästa vän man kan ha. Han spelar fiol, kokar världens godaste saft och har alltid stora härliga projekt på gång i sin snickarverkstad.

Nu har han kommit på att bygga den perfekta rattkälken som ska vara "lika stabil som en bilfärja lika snabb som en motorcykel och lika vacker som Gunnvalds döda farmor". Det är Tonje som är testförare och det går hon in för med full fart och stort självförtroende. Det går som ett huj genom hela byn och ända fram till campingen. Men där finns en person som inte gillar barn överhuvudtaget och särskilt inte Tonje. Han heter Klaus Haugen och är den argsinte ägaren till hela campingen.
Gunnvald råkar olyckligtvis bryta benet och hamnar på sjukhus. Han tror att han är riktigt illa ute och skriver ett brev som får betydande konsekvenser för hela byn. Gunnvald har nämligen en vuxen dotter som en dag dyker upp. Och hon planerar att sälja hela Gunnvalds vackra gård. Till Klaus Haugen.
Maria Parr är en prisbelönt norsk författare som gjort dundersuccé med Våffelhjärtat (2007) och nu med Tonje och det hemliga brevet (2010). Tonje jämförs med Pippi och med Anne på Grönkulla. Ett rödhårigt yrväder, starkt självförtroende och stark vilja. En riktigt härlig högläsningsbok med hög spännings- och mysfaktor. Vinterns bästa!

Inga kommentarer: