lördag 4 december 2010

Nu eller kanske mu - en kärlekshistoria

Boken börjar med Werner Aspenströms dikt "Du och jag och världen" ur diktsamlingen "Trappan" och vi kommer direkt in i stämningen ...
Här går vi nu.
Den som har de vita gummistövlarna är du.
Den som har de svarta gummistövlarna är jag.
Och regnet som faller över oss båda är regnet.

Mu och Nu bor i en ödekyrka. De tycker om varandra men har blandat ihop sig och måste undersöka vem som är vem. Iväg till doktorn bär det. Men cykelnycklarna passar inte och inte cyklarna heller så de får promenera istället.
Doktorn bläddrar i en tjock bok och finner att det måste vara vinculum som de drabbats av. Ingen medicin behövs tackålov så de fortsätter sin vandring och sina funderingar.
Mu och Nu bygger en tidsmaskin och sticker iväg med den men blir ännu mer snurriga och vimmelkantiga och vet inte längre vem som är vem och inte heller när som är när.
Det blir varmt i tidsmaskinen och de går iväg för att bada och plaska och för att titta på sina spegelbilder och... bestämmer tillslut vem som är vem.
På sista sidan går de ut ur boken och försvinner sakta bort, men "om man blundar och lägger örat mot boken kan man höra hur de pussas."

Johan Gardfors står för texten och Clara Dackenberg för bilderna i denna vackra, filosofiska och existensiella bilderbok om kärlekens väsen. Bilderna i akvarell och collageteknik är pastelliga och vidunderligt vackra. Texten följer väl bilderna men blir ibland lite svårläst och kanske inte riktigt håller för omochomgenomläsning som man vill att en bilderbok ska göra. Men boken är ändå ett mycket spännande projekt, en queerbok i lätt absurdistisk anda som kommer att uppskattas. Inte av alla men av några finurliga små och stora människor med mycket humor. Utgiven av förlaget Bladstaden (Bladslottet).

Inga kommentarer: