torsdag 25 juni 2009

Detta med Uffe och hans brorsa.

Ulf Stark är en av våra allra bästa barnboksförfattare. Han skriver så att man hör hans röst och jag älskar att få läsa och höra om hans pappa, mamma, farfar och morfar men framförallt hans brorsa. Det finns knappast någon bror i litteraturen som är så omskriven som just Uffes brorsa.

Nu finns det tre nya böcker läckert och humoristiskt illustrerade av den finska konstnären Markus Majaluoma. Alla tre handlar om Uffe och hans familj.


Mirakelpojken är den första boken (2006) och det är förstås Uffe som slår hela världen (Stureby) med häpnad när han cyklar som en galning i ett cykelracerlopp där brorsan och hans kompis står som åskådare. Mirakelpojken cyklar dessvärre vilse men det ordnar sig till det bästa...förstås.

Krutpojken (2008) är en sommarbok med Uffe och både Farfar slavdrivaren och Morfar skojaren och äventyraren. En härlig generationsbok med en stor glimt humor i ögat.

Detektivpojken (2009) är återigen en bok om småglinet Uffe som inte får vara med detektivbrorsan ocfh hans taskiga kompisar men är smartare än de tror. Detektivpojken överlistar alla andra.

Alla tre böcker passar förstår utmärkt som högläsning men fungerar troligen också bra som nybörjarläsning då det är stor stil och illustrationer på varje uppslag.

Spännande, roligt och ett underbart språk gör läsningen till en njutning. Ålder 5+

3 kommentarer:

Anonym sa...

yo! jättebra blogg och bra att få tips om böcker för barn. men...något jag saknar är kategorier så man lätt kan hitta bland bokrecentionerna, typ åldersindelat.

barnochungdomsboksbloggen sa...

Hej! Ok, jag skriver bara längst ner en liten åldershänvisning men kanske blir det bättre att skriva ålderskategorin i nyckelordsfältet? Jag ska testa det.

barnochungdomsboksbloggen sa...

Hej igen! Nu har jag, tack vare din kommentar, lagt in åldersrekommendationer som etikett,på alla inlägg så nu blir det lättare att hitta. Tack anonym för ditt tips!/Annika