onsdag 29 juli 2009

Piggor och suggor


Lena Landström har skrivit en kapitelbok för yngre barn. En härlig högläsningsbok med muminkänsla om de energiska piggorna och de lata men livsnjutande suggorna.

Piggan vaknar tidigt och vill göra allting genast. Hon brinner av arbetslust, än ska det handlas eller städas eller bakas. Suggorna har knappt vaknat när Piggan kommer och knackar på och vill ha sällskap (och då har hon varit i gång i många hektiska timmar). I Suggfamiljen älskar man långfrukostar med filosofiska samtal, där finns tre barn; Sam, Sum och Sim som tar det lugnt, går lite vilse och matar Piggans gladlöss. Piggan bor ensam men får ständigt besök av syster med sju piggungar eller med lika energisk Piggbror.
En härlig bok i långsamt tempo i Puhanda och med Muminkänsla med fina illustrationer av Olof Landström. Kan det bli bättre?

3 kommentarer:

Soph sa...

Snart-fyra-åringen tyckte att "Piggor och suggor" var en riktig hit. Båda föräldrarna uppskattar den också och efterlyser fler kapitelböcker i samma anda, gärna med riktigt korta kapitel så att man kan känna sig läsgenerös och läsa flera kapitel i rad.

Anonym sa...

Härligt med en landströmsk kapitelbok för småttingar.
Tack för tipset, Annika!
Alltid när jag träffar förskollärare så efterlyser de just den typen av böcker.

Lena K E

barnochungdomsboksbloggen sa...

Några riktigt bra kapitelböcker för yngre barn är Zigge med Zäta av Ínger Lindhal och Millans äventyr av Malena Bergquist. Bägge böckerna finns det fortsättningsböcker till. Jag tyckte också mycket om "Sockerbullen på Kruskakullen" av Stina Wirsén.
Hoppas att någon av dom kan passa!