tisdag 2 februari 2010

Min första världssensation

Abbe, egentligen Matilda Albertina men för enkelhetens skull Abbe, är en tjej som vet vad hon vill. Särskilt när hon blir arg, det blir hon inte så ofta men i denna boken ett par gånger och då händer det grejer. Tillsammans med Antón och Nadja utmanar hon till slut hela Istermyrträsk i tävling för att komma i Guinness rekordbok.
Men Abbe är just nu på en lyxkryssning med sin trissvinnarmamma och håller på att tråkas ihjäl bland tyska uppvaktande smörkillar och finska fnittrande damer. Hon står ut endast genom att tala in historien om världssensationen förra sommaren i mammas mobil. Och det gör hon på ett så roligt och spännande sätt så att man helt enkelt måste läsa vidare.
Abbe bor egentligen i Umeå med mamma och ibland hos pappa. Hon samlar på storord och har en härlig morfar och mormor i "byn som Gud glömde" Istermyrträsk. Där tillbringar hon alla skollov med kompisarna Antón och Nadja som är sådan just superduperkompisar som det är lika härligt att ha tråkigt tillsammans med som att ha roligt. Och roligt har dom för det mesta. Som när de ska försöka slå rekord i mums-mums-ätning, flest tändstickor i näsan eller flest sugrör i munnen.
Men nu är det ju just detta med mammas trissvinst och lyxkryssningsdröm som kommit ivägen. Sån´tur att Abbe ändå kan tala in hela historien för oss.
Annalena Hedman debuterar med en härlig bok om några knasiga eller kanske helt vanliga typer i Västerbottens inland, om mobbning och om galna upptåg. Formen är stilsäker och man har roligt hela tiden man läser. Jag längtar redan efter fortsättningen.

Inga kommentarer: