fredag 13 augusti 2010

Sorgfjäril - en magisk o suggestiv bok i Maria Gripeanda

Ååå vad jag gillar den här boken. Med härliga rysningar läser jag om Alice och hennes "annorlunda" lillebror, Emanuel som flyttat på landet med mamma och pappa. De har flyttat till en stort hus, i folkmun kallas det "Spanska slottet" men i Alice värld kallas det kråkslott, gammalt och äckligt och som tagit ur en skräckfilm.
Gammalt och charmigt, tycker mamma. Blä, trist och tråkigt tycker Alice, och inte finns det internet heller och inga kompisar.

Men så börjar det hända saker. En vacker, mycket vacker fjäril dyker upp lite här och där. Alice´s klockradio börjar haka upp sig och gå baklänges. Strömavbrott lite då och då, telefonerna slutar fungera och till på köpet börjar lillebror Emanuel prata om pöken, han blir stirrig, vinkar och en dag försvinner han. I flera timmar.

Alice vet inte vad hon ska tro. Hennes allrabästa kompis Leo, bor kvar därhemma, de ringer och messar och han vet. Alldeles bestämt. Leo har sett och upplevt övernaturliga saker förr.

Alice tycker att allt är väldigt obehagligt. När hon berättar så försöker alla bortförklara och skakar bekymrat på huvudet. Alla utom Leo. Han tror henne. Vilken himla tur!

Ingelin Angerborn har skrivit många böcker för lite yngre barn. Böckerna om Tilda är bra, tokroliga och smått galna. Men "Sorgfjäril" liknar hennes tidigare bok "För alltid..." och passar för lite äldre barn.
Det är härlig känsla, fina personskildringar, läskig magi och lite skräckromantik. Maria Gripe har fått en efterträdare. Jag tror att hon vinkar.

Inga kommentarer: