fredag 8 oktober 2010

Mysteriet - Döden

En bok som inte handlar så mycket om om sorgen efter, utan just OM döden. Osentimentalt och tillomochmed roligt om vad som händer efter döden. Eller om vad man tror händer.

Sedan stenåldern har så där 50 miljarder människor levt och dött. Ändå vet ingen levande människa vad som händer när man dör. Men många tror att de vet.

I boken Mysteriet- Döden, finns uppslag; om att finnas, om vad döden är rent fysiskt, om ett liv efter döden, om själen.
Förr trodde många att man hade minst ett par själar, kroppsjälen som försvann när man dog och frisjälen och drömsjälen som kunde lämna kroppen redan när man levde.
För över hundra år sedan var det en doktor som mätte vikten på människor på ett ålderdomshem före och efter de dog. När de dött vägde kroppen 21 gram mindre än när de levde. Han trodde att själen hade vikt och for iväg. Men numera tror man att han mätte fel. Om själen finns är det nog viktlös, skriver Lindström.

Och var hamnar själen? I det hemska helvetet, i ett vanligt och småtrist dödsrike eller i det mysiga paradiset?
Många människor tror inte på själen utan istället att vi föds igen. Återföds i en ny kropp. En del människor påstår ju att de minns lite grann från sitt tidigare liv...
Tänk om vi fick evigt liv. Några har låtit frysa ned sig själva i nära 200 minusgrader och hoppas att de ska kunna få nytt liv om någon gång i framtiden när man löst frågan om evigt liv.

Självtror jag inte alls på ett liv efter döden utan jag tror att när det man dör så är man död och det är svart. Man finns inte längre. Precis som innan man föddes...
Man får passa på att leva medan man lever!

Jonathan Lindström har skrivit om människans utveckling, om månen, om medeltiden, om universum. Stora och svåra ämnen som han lyckas gör både mycket intressanta och lättförståeliga. Det är inte för inte som ha blivit utsedd till "Årets Folkbildare" av Föreningen Vetenskap och Folkbildning. Jonathan Lindström har både illusterat och skrivit boken och han har tillägnat boken sina favoritdöingar, långt ut i universum. Puss, puss!
"Mysteriet döden" är både intressant, spännande och kanske lite skrämmande läsning.

1 kommentar:

Lovisa sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.