söndag 6 februari 2011

Tyra och Storgrubblaren

Tyra är ett alldeles vanligt människobarn som står vid fönstret och funderar på att rymma istället för att öva sig i räkning. Den första snön faller, "lagom lös för att göra snölyktor av och lagom kall att fånga på tungspetsen". Hur kan pappa då tvinga henne vara inne och räkna matte? Tyra vill inget annat än vara ifred från sin retsticka till storebrorsa och sin tjatpappa. Hon blir plötsligt så urförbaskad att hon river sönder matteboken och springer in på sitt rum och slår igen dörren.
Så småningom somnar hon och vaknar mitt i natten av att någon knackar. På fönstret. När hon tittar upp ser hon en liten gubbe, inte större än ett päron, stå på fönsterbrädet. Han trycker näsan mot fönstret och viftar på armarna. Han vill in! Till henne.
Tyra öppnar tveksamt och in studsar gubben, frusen men jätteglad. Gubben heter Minus Tolv och kommer från planeten Klotus. Han har kommit ner till Jorden för att hämta ett barn som behöver en mammis och en pappis och som gillar att studsa och leka. På Klotis är det alltid roligt och i lag förbjudet att ha tråkigt. Det har Storgrubblaren bestämt.
Tyra blir strax övetygad om det förträffliga med planeten där man får piller för att bli bra i räkning och där man kan köpa allt man behöver och snabbt tar gubben fram en sprayflaska med krymp-och-glömspray som han sprayar över hela Tyra så att hon glömmer skolan, kompisarna, mamma, pappa och storebror Mårten, glömmer somrarna och morfar och hela barndomen. Allt försvinner i glömska och bara orden blir kvar som "torrra skal".

Med en liten rymdfarkost far de iväg till Klotus och till Tolvans fru, Åttan som längtat sig nästan olycklig efter ett barn.
Nu blir Tyra matad med allt det godaste som finns på planeten, så att hon ska bli fetare och finare och studsigare. Sen bär det iväg till Varudiset - alla varors paradis, för att köpa nya kläder och allt roligt man överhuvudtaget kan tänka sig.

Tyra börjar i skolan hos fröken Bråk och där träffar hon Prim som hon blir vän med och som berättar för henne om Storgrubblaren men också om de HEMSKA monstrutserna. Tyra lär Prim hur man visslar och hur man kan kasta smörgås med stenar. Tack och lov för Prim, han är det bästa på planeten Klotus!
En dag hittar Tyra sina gamla kläder. Från glömtiden. I fickan hittar hon också ett äpplen, en tändsticksask och en cykelnyckel. Sakta, sakta börjar det gå upp för Tyra att hon har haft ett annat liv. En glömtid. Som hon vill tillbaka till! Men hur det ska gå till har hon inte en blekaste aning om?

Ett skrämmande scenario målas upp på planeten Klotus där ingen har tråkigt, ingen är hungrig och där man direkt köper allt man behöver. Ingen plats finns för filosoferande eller tråkigheter. Bara roligheter, ytligheter, fniss och skratt.
Men det finns ett stort, gigantiskt hot. Storgrubblaren eller rättare sagt, tankarna hos Storgrubblaren, självaste upphovet till allt på planeten Klotus. Och så ...Monstrutsarna som dyker upp så fort Storgrubblaren somnar och som hotar folket i staden.

Ulf Stark har skrivit en humoristisk och spännande högläsningsbok. Civilisationskritik för filosofiska barn och deras föräldrar. Både intressant, roligt och spännande. Olof Landström har illusterat.

Inga kommentarer: