måndag 3 december 2012

Tomten är vaken


En helt ny bok av Astrid Lindgren!
Manuset till Tomten är vaken skrevs runt 1960. Astid Lindgren arbetade då som  förläggare på Rabén o Sjögrens bokförlag, där man precis  hade då gett ut Tomten av Viktor Rydberg, illustrerad av Harald Wiberg. Flera barnboksförlag ville ge ut en bilderbok med Wibergs illustrationer men inte med Rydbergs dikt så ... Astrid Lindgren  skrev då en ny berättelse, som blev Tomte Tummetott, en klassiker i tysk barnlitteratur.
Sen blev texten bortglömd men är nu återupptäckt och finns för första gången tillgänglig på svenska med alldeles underbara illustrationer av ALMA-pristagaren Kitty Crowther.

Tomten är vaken tar avstamp i den "Rydbergska" bondgården och vi får följa den lilla nattvakna tomten när han tassar runt mellan husen i månskenet och ser till alla djuren och pratar med dem på tomtevis., ett tyst litet språk som djuren förstår. Han går till korna, till hästen, till fåren och lammen, till hönsen och så förstås till hunden Karo. Slutligen tassar han in i människornas hus och allra sist in till barnen där han står länge och tittar. Han önskade så att de skulle vakna så att han kunde prata med dem också på tomtevis. Men det enda de får se av vår lilla tomte är hans små, små  spår i snön.... så att ingen ska tvivla, utan se och veta att han verkligen finns!

Illustrationerna av Kitty Crowther, är livfulla, fyllda av skuggor, gnistrande kyla, månsken och stjärnljus. Så makalöst vackra och känsliga att man faktiskt känner kylan och vet att det är just en sådan här kväll då människorna kryper ihop i sina små hus och eldar så det blir varmt och gott. Och att de kurar,snusar och sover. Alla sover...alla utom en.

Inga kommentarer: