måndag 8 oktober 2018

Jag heter Beata av Katarina Kieri och Anna Sandler

Beata är åtta år och har en bror som är död, en kusin som hon är kär i och en mormor som hon inte kan prata med. Och lite annat också förstås. 
Det är nog ganska ovanligt att ha en bror som är död när man är åtta år. Inte för att Beata är ledsen för det direkt.  Hon har ju aldrig träffat sin döda bror. Han dog innan Beata föddes.  Men hon tänker ofta på honom och undrar en massa. Hemma pratar de inte alls om Sven, som den döda brodern hette. Beata skulle vilja veta mera om honom men det är svårt att fråga. Mamma och pappa blir väldigt ledsna när Sven kommer på tal. Beata har en annan bror . Som är levande. Han heter Malte och säger skit hela tiden och kallar Beata för Beata-ragata. 
Beata har också två kompisar som heter Lina och Saga och en kusin som börjar på A som Beata är kär i. Han bor i samma by som mormor, byn har ett lååångt namn, Kainulasvaara. Det är långt dit också. Tjugo mil. De åker inte dit så ofta men Beata längtar. Mest längtar hon efter att träffa kusinen. Han som börjar på A. 

Jag heter Beata av Katarina Kieri är en bok för alla åldrar. En fin högläsningsbok med ett språk som ligger helt rätt i högläsarmunnen och en berättelse som är stor och stark. Anna Sandler har illustrerat i en mjuk och varm färgpennestil som både förstärker och kompletterar texten. 
Jag kan inte annat än att varmt rekommendera! 

Inga kommentarer: