fredag 5 juni 2020

Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg


"Skulle du vilja leva när din själ ligger i graven?" ett citat av Emily Bronté inleder denna bok som är en magiska realistisk historia som utspelar sig några veckor under sommarlovet på ett författarresidens i Norrland. 

Eva-Lottie har tjatat sig till att få följa med sin mamma, författaren, på ett stipendium till ett stort hus i en glesbygd någonstans i Norrland. Med tolv böcker i bagaget och massor med tidningar ska väl de här veckorna bli alldeles underbara. Tror Eva-Lottie. Hemma, på söder i Stockholm, är det trångt och varmt i en lägenhet med både pappa och lillasyster. Dessutom har Eva-Lotties bästa kompis Noam har svikit henne och blivit ihop med Alma. Det är två  anledningar till att Eva-Lottie ville hänga med sin mamma istället.
Men så tråååkigt. Mamma bara jobbar och jobbar. Och har inte alls tid att vara social. Hon uppmanar istället Eva-Lottie att undersöka huset som troligen är ett spökhus. Tror mamma. Hmmm 

Eva-Lottie börjar med trädgården och blir förskräckt när hon er helt makabra konstverk där. En docka som hänger i ett träd. En skyltdocka med mystiska ord skrivna på kroppen i ett skjul. 
En fjäril lockar hennes uppmärksamhet och får henne att blicka upp mot fönstret på övervåningen där en siluett syns. Någon stod och tittade på henne. 
Fjärilen kanske är ett tecken. Eva-Lottie bestämmer sig för att undersöka huset ordentligt. Kanske får hon lite inspiration till att skriva en spökhistoria. 
Det är på så sätt hon kommer i kontakt med kvinnan på övervåningen, Gloria, bjuder in henne på saft och kex och som tycks ha mycket att berätta. 
En spännande, romantisk och magisk berättelse av Moa Eriksson Sandberg. Den kan varmt rekommenderas Det är många som gillar den här genren.  

Inga kommentarer: