måndag 14 september 2020

Slutstation av Mia Östrm

Iris tvingas åka med mamma och hennes nya kille, "Skägget", till ett fallfärdigt stationshus som "Skägget" ska renovera. Mamma är upp-över-öronen-kär och märker inte hur töntig han är. Iris och Skägget kommer inte så bra överens.Milt sagt. Den här sommaren kommer att bli värsta tråkig. Ingen wifi heller. Och så är det den där känslan. En otäck känsla att någon tittar, att något finns gömt. Ett låst utrymme på övervåningen och en papperskasse på dörrhandtaget ökar mystiken ytterligare. Kassen innehåller ett kuvert med ett kassettband. Hur lyssnar på sånt? Det är ingen inflyttningspresent precis utan något allvarligt,  tycker Iris. 
 Nu måste hon bara få tag på en kassettbandspelare så att hon kan lyssna på bandet. En loppis i byn borde det väl ändå finnas. På affären jobbar en kille, Elis, som Iris blir lite bekant med och det är han som tipsar om loppisen. Den gamla historien från 1943 rullas så sakteliga fram. Då bodde Maria i stationshuset och när kriget dånar i Europa färdas tyska soldater förbi på järnvägen. De olika trådarna knyts sakta ihop och det är både spännande, upprörande och lite kompiskärlekskittlande. Den där "Skägget" alltså. Honom vill man verkligen ge en känga. Men det finns många goda människor och det är dom som man ska vara med.

 Mia Öström har skrivit böcker för både barn, unga och vuxna, och hyllats för sitt språk och sina gripande stämningar. Hennes senaste roman för mellanåldern var Dödsbo, som utkom 2018.

Inga kommentarer: