måndag 12 oktober 2020

Måndagsmonstret av Linn Bursell och Elin Fahlstedt


 Dalia längtar tillbaka till sin gamla förskola. Den hon gick på innan hon och pappa flyttade. Tänk om något kunde hända så att hon slapp gå till förskolan i morgon. Och ... när Dalia vaknar nästa morgon och hon tittat ut genom fönstret så flyr folk i panik för där, mitt på torget, står ett livs levande monster. Dalia fattar på en gång att det är Måndagsmonstret och att det är hon och hennes pappa som måste skrämma iväg det. Monstret är inte rädd för någonting utom för kråkor. Så nu gäller det att klä ut sig till kråka. Dalia sätter sig  på pappans axlar med pappas stora svarta jacka och en näbb av ett gammalt glasstruts-papper och kraxar det värsta. Ha, där fick Måndagsmonstret! På förskolan sitter Rut och Vanessa och leker lugnt och stilla som om inga monster i världen finns.

Dessvärre är  tisdagar de fulaste dagarna av alla och innan Dalia ens hunnit dra upp gardinerna så syns tisdagstrasslet. Överallt sprider det ut sig som ett stort, jobbigt, och kletigt, klistrigt trassel. Hur ska de kunna bekämpa detta klet av damm, tuggummi, snor och gamla strumpor? Pappa och Dalia måste helt enkelt svärda sig genom trassslet...

Måndagsmonstret av barnboksdebuterande Linn Bursell är en rolig och fartig kapitelbok om att besegra monster i vardagen. Om att hitta fantasin och besegra tråkighet och längtan. Färgillustrationer av Elin Fahlstedt på nästan varje uppslag gör läsningen lätt att hänga med i även för de yngre monsterläsarna. Måndagsmonstret hoppas jag blir populär på förskolans läsvila. 

 

Inga kommentarer: