måndag 21 mars 2022

Veras krig av Katarina Kuick


 Året är 1941. Staden är Leningrad. Flickan heter Vera. Hon bor med mamma, pappa och storasyster Nina. Och sin katt Blinka. Hon är tio år och borde ha börjat i skolan i årskurs 4. Men ... det är krig, pappan blir inkallad och Nina är knappt hemma alls, hon hjälper till att gräva skyddsgravar och pansarvagnsfällor . 

Tyskland anfaller Sovjetunionen sommaren 1941.  Mamma  och Vera blir ensamma kvar i lägenheten. I grannlägenheten bor moster och hennes familj De får klara sig själva. Det är ont om mat, ont om vatten. Inget är som vanligt. 

 Men för Vera och vännen Katja blir kriget till slut vardag samtidigt som det såklart styr hela deras tillvaro.De båda vännerna letar bombsplitter, ved och fallfrukt. Skolan stängs och görs om till sjukhus. Vera funderar mycket på rättvisa och orättvisa. Och det mesta handlar om att få tag på mat. Vänskapen ställs på prov när maten blir för frestande. 

Och varför kommer det aldrig något brev från pappa?

Katarina Kuick har skrivit en riktig skrämmande aktuell verklighetsrysare. Veras krig är tidvis plågsam läsning, den är påhittad men bygger på verkliga händelser. Detaljrikt och trovärdigt om krigets realiteter. Skildrad utifrån barnet Veras perspektiv.

Läs den! Pronto! 


Inga kommentarer: