söndag 20 november 2022

En bästa vän till jul av Ylva Karlsson och Katarina Strömgård

 

Att vara julgranspynt är det bästa av allt i hela världen. I alla fall tycker Lena det. Hon borde veta för hon har varit julgransängel i hela sitt liv. Det är dofterna, ljuden, jättarnas skratt och glada röster. Allt det hon har längtat efter hela året. Lena är en av de finaste julgransfigurerna. Men hon måste hanteras varsamt. Hon är skör och gammal. Men så otroligt vacker. Tycker alla. Lena älskade allt med julen. Men inför denna jul blir allt helt fel. Lena-ängeln kommer inte alls att bli upphängd i granen. Istället mumlar någon jätte att hon ska bort . Att hon är ful och trasig. 
I sop-påsen hamnar hon med halmbocken, ljusslingan och ett toarullspynt vid namn Almak. Tillsammans är de ratade men inte döda. Nej nu ska de bege sig till den mytomspunna smaragdgranen. Där kan alla bli lagade. Tror Lena. De börjar sin vandring och sitt äventyr till smaragdgranens land, Adventien.  De följer den underbara doften av julbak, pepparkakor och saffransbullar. 

De träffar på mekaniska tomtar på skridskor, en vacker glasfågel, de hamnar i en buss (fast ännu vet de inte att det är en buss)de träffar på en liten gosedjurskyckling som heter Äppelblom. Äventyret fortsätter och allt blir väldigt spännande framförallt med halmbocken som de får rädda många gånger. 
"Ibland är saker så vackra att det liksom klingar i en, och för vissa kan det klinget komma ut som gråt".

En bästa vän till jul är ett magiskt juläventyr i 24 lagom långa kapitel att läsa högt tillsammans under hela december fram till jul. 
Ylva Karlsson har skrivit och Katarina Strömgård har illustrerat så att magin både syns och känns. Inga kommentarer: