onsdag 14 december 2022

Efter Tupac och D Foster av Jacqueline Woodson

 

Fosterflickan D Foster dyker upp ett par månader innan Tupac blir skjuten första gången. Hon kommer att försvinna sommaren innan Tupac dör.  Men det går ett par smärtsamma år emellan. 

Det är tre tjejer, tre gånger tuffhet och nu gäller det att komma på det Stora Syftet med livet. 
De bor i stadsdelen Queens i NY och aldrig har Neeka och berättarjaget ens varit utanför kvarteret ensamma. Men D Foster åker buss var som helst som om hon inte gjort annat. 
D kommer till deras område som en frisk ljusbrun fläkt. Hon har ledsna ögon och driver runt och lever för Tupacs texter. 

När tjejerna hoppar hopprep och pratar om livet så blir Tupac skjuten. Han klarar sig men hamnar snart i fängelse och framförallt är han ständigt närvarande i deras liv. 
Skjutningen av Tupac rör upp mycket även i deras familjers liv och tjejerna ifrågasätter meningen med allt. 


Även om Neeka och berättarjaget beundrar och förfasar sig över D så handlar boken om trion, tre gånger tuffhet, men också om platsen Queens och om Neekas bror Tash, som är en "queen" som blir misshandlad och lurad och hamnar  i fängelse. Det handlar också om Jayjones som tränar basket och drömmer sig bort till universitetsvärlden och om tjejernas mödrar som oroar sig och lagar mat. 


Jacqueline Woodson har skrivit en varm, rapp, dialogstyrd berättelse om vänskap i en tid då allt rämnar och rörs upp. När de tre tjejerna är tillsammans är de starkare än hela världen.   

Jacqueline Woodson tilldelades Astrid Lindgren Memorial Award år 2018.  




Inga kommentarer: