söndag 5 mars 2023

Kompassens hjärta av Anna Thulin


Hugo bor i Kallsund, en håla i norr. Pappan är speciell och mamman oroar sig ofta. Hugo blir ibland lite generad över vad pappa hittar på. Kommer till skolan i morgonrock och betraktas som lite knäpp av många. Men han gör bara som han känner. Så är det. 

Men så försvinner Hugos pappa. Ingen vill hjälpa till att leta, till och med polisen tror att han givit sig iväg av fri vilja. Matias, Hugos pappa är naturvän och jägare som inte vill skjuta djuren utan komma dem nära istället. Hugos värld har fallit sönder i två halvor, en före pappas försvinnande och en efter. 

Momo har börjar i Hugos klass och direkt känner Hugo en motvilja mot honom. Momo har flytt över havet från Syrien och är också utanför gemenskapen.  Men motviljan vänds när Hugo räddar honom från att drunkna i simhallen trots att han kallar honom för idiot och skäms för det. 

De två särlingarna blir bästa vänner istället för bästa ovänner. Tillsammans bestämmer de sig för att leta reda på Hugos pappa. Momo tycker sig ha sett honom i en park och nu ger de sig ut i natten. Pappa har tagit med dig kompassen och det vittna ju om att han kanske ändå är någonstans i skogarna. I naturen. 

Kompassens hjärta är en spännande, finstämd bok om trassliga familj, om vänskap, om flykt  och om utanförskap. Kompassens hjärta är Anna Thulins debutbok för barn. Den passar både som högläsning och att läsa själv. Läser du den tillsammans med ett barn finns det mycket att prata om. 



Inga kommentarer: