måndag 2 februari 2009

Detta är något så ovanligt som en underbar saga för ungdomar

Sonya Hartnett vann 2008 års ALMA-pris (Astrid Lindgren Memorial Reward) och detta välförtjänt . Hon bor i Nya Zeeland och är där en mycket populär författare. På svenska har det inte funnits så många böcker av henne översatta tidigare och de få som funnits har varit angelägna men lite för dystra i min smak.
Denna bok, Pojken i soffan, har också ett allvarligt tema men är en mycket vackert skriven bok om de stora existensiella frågorna livet, kärlek och döden. Jag njuter när jag läser och tänker att detta är en bok som Sara Lidman skulle ha gillat. Hon sa att en riktigt bra bok kan man ta ur bokhyllan och slå upp vilken sida som helst och börja läsa just där. Just så är den här boken. Bra hela tiden!
Handlingen i korthet; en pojke sitter i den blommiga soffan hemma hos den gamla damen Matilda. Han är inte inbjuden och han har tråkiga nyheter. Vilka får vi inte riktigt veta även om både vi och Matilda anar. Istället börjar Matilda så småningom att berätta sitt liv, "från ekolle till träd" och vi får veta hur Matilda eller Madde som hon kallades som flicka fick åka jorden runt i två år med sin ganska stränge far för att söka och finna svaret på "vad som är det vackraste i världen"?När hon så kommer hem så finner hon "den vackraste" i skepnad av en ung vandrare vid stranden. Han kallar sig Fjäder och lever totalt i nuet och är vän med djuren, fiskarna och havet. Madde övertalar sina föräldrar att få följa Fjäder och som en kompromiss får de båda bo i en liten fallfärdig stuga vid kusten . Men Fjäder trivs inte, han längtar och en dag är både Fjäder och den lilla älva som Madde burit inom sig borta. Madde låter bygga en smäcker båt, Albatross, och beger sig på jakt efter honom. Hon är med om många vedermödor och svårigheter men till slut får hon med hjälp av Västanvinden reda på var Fjäder befinner sig.
Denna bok är som en saga, en bok att läsa högt, att läsa sakta, att älska. Ålder 14+ Läs ocks´å mer om författaren, om boken i läsnyckeln på ALMAs hemsida http://www.alma.se/sv/Om-priset/Lararhandledningar/Sonya-Hartnetts-Pojken-i-soffan/

Inga kommentarer: