måndag 12 oktober 2009

Slumpens bok - en riktig bokslukarbok

Åsa Lind har skrivit den fina, filosofiska högläsningsserien om Sandvargen. Hon har en särskild ton och ett intressant ämnesval. De här böckerna älskas av både vuxna och barn.

Nu kommer hon med en nya serie. En serie för lite äldre barn och som kommer att bli minst lika älskansvärd, det är jag helt säker på.

Slumpens bok handlar om en lång flicka, Hanna Demeter, som tvingats flytta runt med sin psykiskt sjuka mamma för att undkomma sjukhusvistelse för Mamma D (som i Drottning, Diva, Demeter). Mamman är inte lätt att tas med och Hanna överlever tack vare sina listor och egen sträng stuktur i livet.
Hon kallas alltsomoftast Hanna Dingdong Tremeter Miffotönt men bryr sig inte särskilt om det. Hon är van att klara sig.

Tredje dagen på den nya skolan och Hanna kommer försent, försent på grund av strulet i Närmsta Butiken där hon istället för växelpengar får en bok.
Men det är inte vilken bok som helst, det är Slumpens bok. Nu förändras Hannas liv för alltid. Hon är Läsaren och det hon läser ur denna bok händer i verkligheten.
Hon blir bekant med den 102 år gamla damen Fru Wilton eller grevinnan Storkimbolskaja (Storki) och får veta sannsagan om Slumpens bok av Oscar Levertin.
Boken är som ett lås, som bara Hanna kan öppna. Den är ett segel och Hanna är vinden.
Det är bara ett problem och det är Greve Haydin Pica. Han vill ha både Makternas bok och Läsaren.

Det märks att Åsa Lind är inspirerad av Mästaren och Marguerita av Bulgakov. Slumpens bok är en speciell bok, svår att gengrebestämma. Den är socialrealistisk men också både magisk, spännande och filosofisk. Precis som Mästaren och Marguerita. En perfekt presentbok till någon bokslukartokig för det här är en bok som man vill läsa många gånger. Jag hoppas Augustprisnominering! (och Slumpens bok är tryckt 1958 i Umeå, alltså den riktiga som Hanna läser. Bara det!)

Inga kommentarer: