måndag 5 oktober 2009

Oktober

"Det finns stunder man inte vill minnas. Det är de stunderna man inte kan glömma". Citatet inleder boken "Oktober" av Cannie Möller. Den är en kollektivroman med mycket stark känsla men inte i svart eller vitt.
Boken inleds med att Johan blir vittne till en gruppvåldtäkt på bästa tjejkompisen Lassie. Hon har blivit neddrogad, sedan fasthållen och våldtagen. Fan, fan, fan!
Efteråt. Han skyler över hennes nakna kropp, försiktigt, försiktigt, gråter, larmar och följer med till sjukhuset. Han är livrädd för att Lassie ska dö, han är livrädd för att killarna ska tro att han tjallat.
Sedan backar bandet och vi får följa Lassie och hennes nya stora kärlek A. Vi får lära känna Johan och hans nyupptäckta kärlek till Adam. Vi får glimtar från Adams liv, från Mattes liv, från Lassies struliga hem där mammas nya kille är ett riktigt as och Lassies pappa i finlägenheten i stan inte förstår vad som händer kring dottern.
Trots att ämnet är jobbigt och boken nästan 400 sidor tjock så är den på ett märkligt sätt väldigt lättläst och mycket engagerande. Läs!

Inga kommentarer: