tisdag 22 december 2009

Alla har ett hungrigt hjärta

Sju veckor om det kroppen säger är sant. Ina måste säga det men har knappt berättat för sig själv ännu. Hon har inte tagit det obarnhärtiga testet. Men hon vet.
Världen är dömd till undergång, djävulen reglerar temperaturen och Ina mår dåligt. Mer än dåligt.
Utebliven mens, magen, brösten alltsammans ett paradexempel på att det är något. Det var ju inte meningen. Det var ju Katrines kille. Hon vet inget förstås. Ina bävar. Ingen tjej gillar att deras kille ligger ovanpå andra tjejer utan kläder. Såklart.
Han heter Erik. Han är mörk, han är lång och har bil. Hoppa in!sägert han. Som om ingenting hade hänt. Ina och hennes hjärta hoppar in. Hon känner sig som en rosa-och silverfärgad Pocahontasballong fylld av en gas som får henne att sväva.

Bjørn Sortland har skrivit en kortroman om kärlek och dess konsekvenser. Vi får följa Inas våndor inför graviditeten, illamåendet, den pirriga känslan för Erik och skräcken för vad Katrine ska tycka. Katrine som egentligen är den som är ihop med Erik. "Alla har ett hungrigt hjärta" är ett stort triangeldrama i litet poetiskt format. Boken är varsamt översatt från norskan av Gunnar Ardelius (som själv skrivit två underbara ungdomsromaner; "Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket" som kom år 2006 och blev Augustprisnominerad och "När du blundar tittar jag" 2007.)

Bjørn Sortlands har skrivit fyra ungdomsböcker som är översatta till svenska. "Vad är så skört att det bryts om man säger dess namn" kom 2008 och handlar också om kompicerad kärlek. Och om död.
Bägge dessa författare vill jag gärna läsa fler böcker av.

Inga kommentarer: