onsdag 9 december 2009

Folke och Frida

Den här boken kom ut första gången 1925 men beskriver två små busungar i Umeå i mitten av 1880-talet. Bokens Frida är författaren Frida Åslund och Folke är Folke Peterson Berger. Bägge hade de var sin bror som sedemera skulle bli vida berömd. Fridas bror blev den berömde konstnären, Helmer Osslund (ja han bytte ut Å mot O som fungerade bättre i Pariskretsarna) och vem Folkes berömde bror var har ni nog redan gissat, det är förstås den store kompositören Wilhelm Peterson Berger.
Även om de sedemera berömda bröderna finns med i boken så tål berättelsen att läsas helt för sig själv. Den är bra, rolig och lärorik.

Frida är en liten yrhätta, påhittig som Madicken och hamnar tack vare detta också i klister lite då och då. Men hon är snäll och vill alla väl. Till och med otäcka tjyvar vill hon hjälpa. Med världens godaste bakelse!

Folke är hennes bästa vän och parhäst eller parföl som de två kallas av storasyskonen och föräldrar. I berättelsens början är Frida sex år och Folke ett halvår yngre.

De är påhittiga som sjutton och i ett av de första kapitlen är de nära att hamna i Stockholm då de går ombord på ångbåten Västerbotten. För Frida vill träffa kungen men mest av allt vill hon se hur det är att arbeta som akterstäderska för det är det finaste hon vet.

Självste kungen kommer faktiskt på besök till Umeå och Frida får både se honom och skriver brev till honom. Det är i efterskalven av "Den stora branden" 1888 och allt är så lite glamoröst det någonsin kan bli.


Jenny Berggren, som med sitt förlag Atrium sett till att denna bok kommit ut i nyupplaga, har gjort en riktig kulturgärning. Jenny står för de fina, enkla men förtjusande illustrationerna och har även gjort en varsam modernisering av språk och stavning.

Den andra boken "Fridas nya värld" finns också i nytryck, lika fin och läcker och handlar om när Frida flyttar.

Jag hoppas att bägge dessa böcker kommer att bli lästa av både barn, deras föräldrar och mor-och farföräldrar. Tänk om man kunde skapa ett läs-och historieprojekt i skolorna kring böckerna. Det vore himla kul! Och det finns både vandringsguide, lärarhandlingen och klippdockor till att ladda ner från hemsidan! Så galant! http://www.atriumforlag.se/bocker/8/8.htm

Inga kommentarer: