måndag 10 januari 2011

Den dansande djävulen

Tyko Blom är en föräldralös 13-åring som tillsammans med många andra unga pojkar nästan sliter ihjäl sig i gruvan för att få fram silver till Hertig Mazoo och dennes extravaganta fester. Mazoo kallas allmänt "Den dansande djävulen" och styr gruvsamhället med järnhand.

Så länge Tyko kan minnas har han bott och arbetat i gruvan, först som kolpojke, nu som "grävling", den som kryper in i de trängsta passagerna för att ta prover från berget. Proverna ska sedan avgöra var gångarna i berget ska sprängas.

Sex dagar i veckan vistas pojkarna under jord och endast på söndagarna får de komma upp i solljuset, visserligen fastkedjade i varandra, men ändå... till friska luften. Det är just en sådan solig söndag som Tyko får möta en skata, halvt som i en dröm, som uttalar orden som kommer att förändra Tykos liv. "Förbannelsen ska brytas på de Två Brödernas torg. Och detta ska lösa din moders sorg:..."

När förmannen upptäcker Tyko djupt sovande så straffas han senare genom att skickas till den gruvgång som är smalast, mest otillänglig, längst upp, Westins schakt. Tyko försöker protestera, men förgäves.

Senare samma kväll får han ett tecken av Waldemar, den blinde äldre man som bor med pojkarna. Tyko hittar ett meddelande vid fotändan av sin säng. Ett skrivet meddelande som med mycken list tar honom upp till geograferna sal där han får sin livs första present. På sin fjortonde födelsedag. Men...det är bara början.

Martin Widmark är barnböckernas superkändisförfattare med ett tjugotal böcker om Lasse-Majas detektivbyrå, med serien Monsterakademin och med de underfundiga och filosofiska deckarböckerna om David och Larissa. Den här serien, Tyko Flores äventyr, är mer avancerad. Det är naturkunskap, historia och lättläst fantasy förenat med oerhörd spänning. Hur lyckas karl´n? Illustratören Henrik Tamm bor i Los Angeles och arbetar till vardags som conceptuel designer inom film.

Det luktar succé!

Inga kommentarer: