måndag 17 januari 2011

Spindelbarnen - Sam Frasers äventyr

Det osar skräck, fasa och gotik när jag läser om föräldralösa Samanthas ankomst till Syster Elsibes barnhus för hittebarn och vanföra. Det är ösregn och mörkt, mitt i natten, och kusken nästan kastar av det ensamma barnet från caleshen.
Två damer klädda i mörka dräkter med svarta spetshättor, den ena storväxt och bred, den andra lång och smal, men båda lika skrämmande, möter Samantha med de värmande orden "Jaså det är klumpfoten som anländer".

De båda kvinnorna, fru Klopke och fröken Imperton är systrar och förestår barnhuset. Huset luktar vidbränd blodpudding, det är fuktigt och kallt och i taket dinglar sjok av spindelväv.

Såklart blir det inte någon mystillvaro för Samantha och de andra barnen på barnhuset. De två systrarna är riktigt elaka, värre än värst. De serverar minimalt med mat och förgiftade pajer. Barnen svälter, fryser, blir slagna och brända och hårt drivna att arbeta... annars väntar källarhålorna och där är det, om möjligt, ännu läskigare.
Det är många mystiska saker som händer i boken. Det känns som ögon som följer Samanthas varje steg, en stor räv smyger omkring utanför huset, i dammen ligger en knytnävsstor spindel och i källaren verkar det finnas hemligheter. Kanske är källaren ändå en utväg?

Spindelbarnen - Sam Frasers äventyr, är på samma gång en historisk skräckroman som en fantasybok. Inte alldeles lättläst men layout och lockande illustrationer underlättar läsningen. En riktig bokslukarbok!

Gudrun Wessnert har skrivit många historiska böcker och Kim W Andersson står för illustrationerna, hon arbetar också som serietecknare.
Kolla in författarens hemsida http://www.g-wessnert.com/ och illustratörens hemsida http://www.kimwandersson.com/klar-med-spindelbarnen/

Inga kommentarer: