onsdag 20 april 2011

God natt, natt

God natt, natt är en vacker bok för alla från 3 - 299 år om att säga "God natt" till allt man lämnar, till både det vackra och fina och men också till det besvärliga, det otäcka.
En närpå rituell upprepningssaga. Istället för aftonbön? En poetisk godnattbok av det norska bilderboksparet Gro Dahle och Svein Nyhus.

Först godnatt till solen, till fåglarna, till trädet. Sedan godnatt till huset, dörren, mattan. Till skorna, brödet, hoppet. Till händerna, stolen, cykeln.
Godnatt till de otäcka grisarna som lismar och sprider ut rykten, till kråkorna som skryter och aldrig kan hålla ett löfte. Till regnet och vägen, godnatt till alla som låst in sig på toan och inte vill ut, till alla sjuka, till oron under huden....
Slutligen...

Godnatt då mitt hjärta,
mitt lilla, tappra hjärta
som slår och slår
fast det är natt.
Det är du som ska hjälpa mig
med att vakna
i morgon.

I milda nattblå och varmgula färger med starka tuschkonturer berättas hela dagen och hela livet. Bilderna illustrerar texten ändamålsenligt. Inga mer eller mindre lustiga sidohistorier. Bara förstärkning av den poetiska nedtrappningen inför natten och sömnen.
En allåldersbok! En godnattsaga för alla barn och vuxna!
På svenska finns sedan tidigare böckerna Snäll (2008) Den arge (2009) och Roy (2009). Teman har varit flickuppror, våld och sorg. Svåra ämnen - men viktiga!

Inga kommentarer: