lördag 9 april 2011

Någons hjälte

Viktor Stenmark är en vanlig kille i sjuan. Han är en sån som man knappt märker av. Man skulle kunna kalla honom en fegis och mes.
Annat är det med hans syrra, Gabbi. Hon går i nian och är argaste storasystern i kvarteret, i skolan, kanske i stan. Riktigt läskigt arg.
Lillebrorsan Hampus är ett fullfjädrat kriminellt geni som vet hur man bryter upp lås på tre röda sekunder.
Viktor har ändå en stor dröm om att stå på scen och trolla. Men han vågar knappt tänka tanken och heller inte anmäla sig till skolkabarén. Han fortsätter istället att trolla på barnkalas. Nu är det snyggsnygga Lina Davidssons lillasyster som ska ha kalas. Så han uppträder som Mr Vic i frack, slängkappa och Zorro-mask för trolla för ungarna.
På väg hem från kalaset upptäcker han att han och syrran förväxlat väskor. Hans kläder, busskort, mobil finns hos Gabbi och själv har han Gabbis skrinnaroverall och inlines tillsammans med sin trollkarlsslängkappa som enda utrustning och möjlighet att ta sig hem. Hoppas, hoppas att ingen ser honom. Under färden hem lyckas han oväntat genom överraskning och fartstyrka förhindra ett våldtäktsförsök men han försvinner blixtsnabbt därifrån. Nästa dag är det stora rubriker i tidningarna. Ett superhjältedåd. Den räddade kvinnan beskriver honom som en blandning av Batman, Fantomen och Stålmannen. En riktig superhjälte!
Alla vill veta vem det är. Det är bara Lina Davidsson som vet... och hur det känns att kyssa honom.
Viktor får en idé att anmäla sig anonymt till kabarén.
Någons hjälte är en bok om en underdog som genom tillfälligheter och stort mod, vågar ta plats. Viktor blir populär och berömd och hela berättelsen är en härlig läsupplevelse. En riktig feel-good-berättelse med humor. Jag gillar! Mårten Sandén har tidigare bl a skrivit de populära Petrini-deckarna och de läskigare fantasyskräckdeckarna "Den femte systern" mfl.

Inga kommentarer: