tisdag 5 juli 2011

Emblas universum

Embla är i sitt lekrum och bygger en häftig rymdraket. Så kommer lillasyster Anna och vill vara med. Men det går inte. Inte alls. För Embla vill inte.
Absolut INTE! Mamma kommer och försöker medla. "Alla får vara med och leka. Precis som på dagis." Men hon fattar ju INGENTING!
För Embla är astronauten, raketen, alla stjärnorna och planeter. Hela universum och Anna ryms INTE!!Men här på jorden, i verkligheten...försöker mamma....! Embla argumenterar och förklarar och förklarar och ger exempel om träd och böcker och att Anna faktiskt inte får plats i hennes rymdforskningslek. Embla är faktiskt BOKEN med alla bokstäver som fyller ut hela bokhyllan!Mamman blir tröttare och tröttare, hela kroppen säckar liksom ihop. Men hon fortsätter och försöker verkligen medla... med familj...och att alla får vara med... och att alla måste få rymmas.Men... till slut..äntligen, förstår hon att Embla VILL LEKA ENSAM!Mamma och lillasyster Anna går till köket för att börja med maten. Det blir tyst.Jättetyst...
Ojoj vilken bok. Om att hävda sin rätt, om att få vara för sig själv. Om att stå emot trycket. Om att få rätt. Och om att ändra sig.Bilderna förmedlar stämningen och känslan på ett fint sätt. Man kan verkligen se hur Embla, lillasyster och mamma mår. Jättestark text, och spännande bilder i blyerts, färgpennor och collageteknik. Fin layout där texten ibland böljar fram, eller ligger som collagetext.

Majken Pollack är dramatiker, skådespelare och regissör och Emblas universum är hennes debut som författare.

Sara Lundberg är bildkonstnär, illustratör och barnboksförfattare. Tidigare har hon gett ut pekboken Sommar och bilderboken Vita Streck.

Inga kommentarer: