torsdag 14 juli 2011

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

En fin debut av Sara Ohlsson från det lilla, läckra förlaget Gilla böcker med den geniala titeln "Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag".

Olivia och John - det perfekta paret. Snygga, fina, nästan för bra, lite för parigt, (särskilt då Olivias bästa kompis Emma också är ihop med Johns brorsa, Martin).
De har hållit ihop i tre år men nu vill inte John vara ihop längre. Han har tröttnat, inte bara så där men har tänkt på det ett tag...
Olivias värld rasar. Emma och kompisen Tor peppar. Uppmuntringssnack och Emma har stora planer på återförening.
Hur kan man få tillbaka en kille, få ett ex att bli kär igen "Operation - få- John-tillbaka" inleds under täcknamn "Operation fågelbajs".
1. Visa sig som den perfekta flickvännen, vara snygg, mysig. Skicka små trevliga påminnelseSMS.
2. Funkar inte det så gör honom svartsjuk, flörta lite med andra. Lite, äsch, det kan vara svårt att hålla det på flörtstadiet, särskilt när spriten flödar och kåtheten sätter in.
Olivia är deppad och känner sig usel men peppas av kompisarna. Hon tänker oupphörligen på John. Allt är kaos och förvirring. Plan 1 verkar inte funka heller. Visst är hon snygg och mysig men vad hjälper det? Plan 2 alltså, svartsjukegrejen... Andra killar!
Danjiel är lättsam och kul, jättebra i sängen, en knullkompis. Men han har en tjej och det är inte lätt att bli dumpad och dumpad, igen och igen. Kalle är lite bonnig men ändå fin och väldigt seriös. Funkar ett tag men John skymmer sikten och Kalle är ute ur leken. Olivia blir sviken igen och nu blir det tillslut bara fester och sex som snurrar runt runt och snacket går. Varför är en tjej som bejakar sin sexualitet inte okej. Hon lyssnar ju på sin kropp, hon vill ha närhet. Olivia nästan missbrukar sex, men hon vet inte vad hon vill.
Jo, ett tag är det ju John, men sen... nja. Livet är komplicerat. Mamma och pappa trasslar till saker och ting också.
Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag är en på-kornet-bok. Lättläst, rolig och sorglig på samma gång. Det blir aldrig för mycket smet och gråt, personbeskrivningarna är bra. En bok som kommer att gå ur hand till hand. En riktig bokslukarbok av rang!
Ytterligare en ny jättebra svensk ungdomsboksförfattare är född! Coolt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller med, helt och fullt.
Heja GILLA förlag, jag gillar er utgivning!

lena k e