tisdag 22 november 2011

Den lille mannen och Gud

En morgon går den lille mannen på promenad. Vid en stig på en sten sitter ett stort Någonting. En liksom strålande barbapapaliknande figur som försäkrar att man inte ska vara rädd för honom. "Lättare sagt än gjort" tänker den lille mannen men frågar artigt vem figuren är. När han får höra att detta är Gud blir han förskräckt och inte så lite förvånad. För så där ser väl inte Gud ut. Eller?
Så följer en diskussion om hur Gud eller gudarna ser ut och just den här guden visar gärna sina förvandlingskonster för den lille mannen. Han kan lätt förvandla sig till både hare, hjort, cowboy och indian men när han blir till en gorilla blir den lille mannen rädd. Då blir Gud snabbt till en alldeles vanlig man en stund som faktiskt liknar den lille mannens egen pappa. Skönt, då kan den lille mannen pusta ut och han bjuder helt frankt hem Gud till sig, på en omelett. Gud hänger på men vet inte riktigt vad en omelett är.

Efter middagen vill Gud diska men det vill inte den lille mannen. Det är ju en sån härlig dag. De går och badar istället.
Men det visar sig att Gud hellre går på vattnet än simmar, hellre flyger än klättrar i träd. Gud är lite faktiskt lite klumpig. Inte lika kvick och vig som den lille mannen.
Gud och den lille mannen talar sedan en god stund om saker de tycker om innan de sedan båda beger sig hemåt. Gud hem till sin fru och den lille mannen till sitt kök och till disken. Den lille mannen ler och är lycklig! "såna här dagar förändrar ens liv för alltid" tänker han.

Författaren och bilderbokskonstären Kitty Crowther fick Alma-priset (priset till Astrid Lindgrens minne) 2010 och sedan dess har vi turligt nog fått flera av hennes utomordentliga bilderböcker översatta till svenska. Bilderböcker som inte kan liknas vid våra svenska "snälla och försiktiga" utan böcker som ställer frågor utan att för den skull ge alla svar. I boken "Den lille mannen och Gud" får vi träffa en Gud som inte ser ut eller uppför sig som den Gud vi kanske vanligtvis tänker oss.Bilderna är enkla, luftiga nästan transperenta men emellanåt väldigt detaljrika (naturbilderna). Tecknade med färgpenna. Det blir något magiskt och väldigt fantasifullt, sagoaktigt över det hela. Gud är en saga, en fantasi och Gud lär sig lika mycket av den lille mannen som det omvända. Det gillar jag!

1 kommentar:

Gunilla sa...

Underbara illustrationer, och en bok som väcker frågor. Tack för tipset!