söndag 6 november 2011

Ville och monstergäddan

Martin Jonols nya bok, Ville och monstergäddan,  är en rolig, lättläst och lite grabbig bok om pinsamma föräldar, bråkiga syskon, nya familjerelationer och ett ovilligt sommaräventyr.


Villes pappa är en skön kille som gillar fotboll, rockabillymusik och pizza. Sedan Villes mamma för något halvår sedan fått nog av den slappa inställningen och flyttat till Barkaby, till en snubbe med villa och swimmingpool, så har det inte varit alltför kul därhemma.
Men  Ville vägrar bo i bushen hos mamma varannan vecka utan vill fortsätta träna fotboll, skateboard och käka kyckling och chips med brorsan och farsan i Östermora. Så långt är allt väl...
Men en dag kommer farsan till skolan för att hämta Ville. Han vill att de ska gå och fika.  Han är klädd i en laxröd snobbskjorta och verkade himla glad och Ville börjar ana misstankar. Något verkar skumt. För farsan hade inte varit glad på ett halvår och så den skjortan....
Det skumma får sin förklaring direkt för på fiket sitter  Anki och väntar. Det visar sig att det är hon som köpt den nya skjortan. Ville vill du bara ha allt som vanligt, det hederliga och som det brukar vara. Men nu förändras mycket. Farsan börjar intresserad sig för smådjursutställningar, för teater, bio och astrologi och började göra  typ fyrahundra sit-ups varje kväll?!
Anki har också en dotter, Linnea, och ett sommarhus i Hälsingland. Tyvärr, för det är nu det börjar bli riktigt jobbigt för Ville.
Pappa berättar att de åka dit tillsammans på sommarlovet. Ville blir helt galen och försöker på alla upptänkliga sätt få pappa att ändra sig. Han hotar, smörar, bråkar, men inget får farsan att ändra sig. Ville vill ju bara vara hemma och spela fotboll, träna skateboard och ha allt som vanligt men han kämpar förgäves. När storebrorsan Kalle får jobb och ska stanna i stan för att sedan åka till Slovenien på hiphopfestival blir det hela outhärdligt.
Pappa ger sig inte och snart ger de sig av. Mot muppnorrland!


En bok med hög fnissfaktor. Ville och monstergädda är lättläst och har kul slapstickhumor. Jag tror att det här är en perfekt bok att sticka i händerna på läsovilliga killar.
Martin Jonols har tidigare skrivit två böcker om fotbollstokiga Biljana; Biljana är bäst och Biljana är inte kär.

Inga kommentarer: