söndag 1 april 2012

Tio vilda hästar

Plus, Dolanga, Dior, Lord, Minus, Pistage, Doj-doj, Silver, Rataplan eller Dandy. Vilken vill du vara? Tio vilda hästar inleds med ett förtjusande galleri av de olika hästpersonligheterna i boken. I härliga färger och bulliga former, man kan inte låta bli att välja sin favorit. Sen börjar läsningen och leken!
"Tio vilda hästar klängde i en ek. En blev kvar bland grenarna när de andra bytte lek". En efter en försvinner de och leken går i rasande tempo över stock och sten, i dundrande trafik, över murar och gropar, broar och åar och in genom ett rör. Tillslut finns bara en vild häst kvar, Men hallå! Vad hände?
"Den enda vilda hästen var inte lycklig alls. Som en stor och taggig fotboll satt gråten i hans hals". Så vänder Dandy tillbaka för att återförenas med sina vänner, en efter en! Vilken tur att allt gick bra! Till slut är de alla tio igen.

Tio vilda hästar är en läcker rim-och räknesaga med bulliga-gulliga hästpersonligheter. Jag läser den gång på gång med mina fyraåriga barnbarn och vi väljer olika hästfavoriter för varje gång. Hmm... snart kan jag den utantill.
Men den håller för flera omläsningar. "Tio vilda hästar som är varandras vän! Det är sånt som kallas kärlek och varar säkert än".
Grethe Rottböll står för den rimmade och finurliga texten och Lisen Adbåge för illustrationerna i passande Mylitteponypastellfärgskala. Den är förtjusande!

Inga kommentarer: