fredag 13 april 2012

Utan titel

Ann-Charlotte Gunnarson har skrivit ett mästerverk utan titel. Ännu en bok om en död mamma, ännu en bok om en vilsen själ. Men den är bara såå bra.
Jill är 16 år och har snart klarat av verdervärdiga högstadiet med en död mamma och en pappa som är sorgtyngd och bitter och som vill att Jill ska vara lite rebellisk. Leva ut lite sorg och saknad. Men nej...
Hon vill bara vara och inte prata. Särskilt inte med pappa.
Det ultimata upproret just nu är att röka, att tjuvröka. Pappa skulle bli fullkomligt rasande om han visste. Och det är väl just det. Lite uppror, lite hämnd!
Jill gömmer ciggen i skogen i en plastpåse i en skreva. Hon röker, hon njuter och va faan lungcancer. En dag så saknas ett par cigg i hennes undangömda paket. Det är hon säker på. Men...Vem?
Lite läskigt känns det och så dyker Mio upp, en tunn liten tjej. En barnunge som röker. Helt sjukt otippat
I skolan är det inte kul. Särskilt inte med Fitt-Ulla på syslöjden och med tillsynsläraren Stig Melander som tror att han är cool och schysst. Snart bara ett par veckor kvar.
En riktigt fet hämnd blir det...från Jill. Man ville ha gjort det själv!
På en del konstverk står det "Utan titel". Det här är just ett sånt konstverk.
Anna Charlotte Gunnarsson har tidigare skrivit flera barnböcker, bla Gabriela Stjärna och fienden och Gabriela Stjärna och tjuven. Sjukt bra dom också! Klass och queer! Kolla in hennes egen hemsida http://www.annacharlottagunnarson.com

Inga kommentarer: