söndag 6 maj 2012

Myrstacken

En ny ungdomsroman av Jenny Valentine vill man inte missa.  Hon skriver i en blandning mellan deckare, romcom och livsfilosofisk berättelse som jag verkligen gillar. En riktig crossower för unga vuxna och alla andra.
Sam Cassidy, 17 år, sticker hemifrån när han inte längre står ut med sig själv.  Han rymmer utan att lämna minsta spår efter sig. Han vill ha en framtid utan ett förflutet. Varför undrar vi? Han kommer till London där han gör allt för att förbli ensam och onåbar. Han hyr en liten lägenhet i huset på Georgiana Street. Det tycks lagom anonymt och det gillar han. Sam vill ha lugn och ro. Men tji, för här finns många grannar som pockar på uppmärksamhet;
Gamla damen Isabel med sin hund, lägger sig i både det ena och det andra. Bohemia, en tioårig rödhårig tjej, mycket pratsam.  Och så Cherry, mamma till Bohemia som byter pojkvänner, jobb och lägenheter som andra byter sängkläder.  Just nu är det Mick som bor längst upp i huset och har en pistol ( i naturlig storlek) tatuerad på smalbenet.  Så finns där Steve, som äger huset och ser ut som scarface i nyllet och vill ha hyran kontant. Har Sam hamnat i ett dårhus? Det verkar inte bättre. Han försöker hålla sig undan.

Sam och Bohemia berättar om sina liv i vartannat kapitel i boken.
Vad Bohemia inte kan fatta är varför Sam inte vill prata och varför hennes mamma inte bryr sig. Hon är ett maskrosbarn men vill ha kärlek. Det ska nog ordna sig bara mamma får ett jobb.
Sam vill bara vara ENSAM. Men.... så småningom blir de närapå kompisar. Sam och Bohemia.  "En eremit med tysthetslöfte möter tioårig tjej med orddiarré". De går ut med Isabels hund, de pratar (eller Bohemia  pratar och Sam tvingas lyssna).  En historia om Sams kompis Max rullas sakta upp. Men Bohemia kan inte fatta. Hur kan man sticka hemifrån utan att lämna så mycket som en liten lapp efter sig?
Likt myrstigar slingrar sig historien fram mot en sanning som inte kan gömmas undan.
"Myror kan inte på egen hand åstadkomma mycket alls men tillsammans kan de göra det ofattbara".
Läs underbara Jenny Valentine!

Inga kommentarer: