måndag 14 maj 2012

Rädda honom

Tawni får mystiska SMS. "Bara du kan rädda honom" står det och hon fattar noll.  När hon nu åker på sommarlovet till farmor och farfar i England escalerar de mystiska budskapen som också dyker upp på andra ställen än i mobilen. Grannen Harriet som driver en te och magibutik  verkar mycket glad över att få träffa Tawni och visar henne ockulta avdelningen. Harriet vill också att hon ska komma tillbaka när hon stängt butiken. Hon vill visa en sak.
Tillsammans går de ner mot hamnen fram till den enorma  minnessten som restes över alla de som dog i fartygskatastrofen för 80 år sedan.  Runt stenen växer svamp i en rund ring, en häxcirkel och när Tawni råkar hamna innanför cirkeln så börjar det susa i öronen, allt snurrar och Tawni faller, svimmar.
När hon vaknar är något fel, väldigt väldigt fel.

Rädda honom av Camilla Lagerqvist är ett magiskt äventyr, en klassisk fantasyberättelse och en existensiell saga. Med undantag av några irriterande korr.fel så gillar jag verkligen boken.
Detta är Camilla Lagerqvists tredje barn-och ungdomsbok. Hon har tidigare skrivit den angelägna boken  "Det birnner i mitt huvud" om en kille med ADHD och den historiska barnboken "Cirkusflickan". Cirkus är en  gemensamma nämnaren.

Inga kommentarer: