söndag 24 mars 2013

Ossians ovanliga nanny

Bland underbara och magiskt omhändertagande nannys som Mary Poppins och Tant Mitt-prick kan vi  nu också räkna in  Pernilla. Hon är en räddare  i nöden. En person som dyker upp i vid rätt tillfälle, i rätt familj och räddar hela alltet.
Pernilla dyker upp som nanny till bröderna Ossian och Samuel när barnflickan Emma helt plötsligt slutar.  Bara så där.  Ossian och Samuel har haft tusentals barnflickor eller hundratals, okej tolv. Men bara det är många nog. Och...Nu är det kris. Emma slutar , hur ska det gå för Ossian och Samuel.
Pernilla kommer som en skänk från ovan. Hon är en tant, hon är rolig... och hon har magiska krafter. Det börjar med helt vanliga köttbullar, fortsätter med popcorn och med en simskola som faktiskt är helt underbar.
Är Petronella en häxa eller en fé? Hur kommer det sej att hon har vänner med magisk tekanna och levande skorpburk. Hur kommer det sej att allt känns bra och alldeles underbart när Ossian och Samuel är med Pernilla.
Man behöver faktiskt inte bli som sina föräldrar. Man behöver inte jobba så mycket eller vara med sina barn så lite.
Nej sådana föräldrar kommer Ossian och Samuel aldrig att bli.
Men det är ju för att de känner till févärlden! Den bästa av alla världar där man får lära sig att hellre vara sin egen sort än som alla andra. Där finns vänner, stora och små och allting verkar ordnar sig.
Till slut också ....en gungstol som öppning till en lugnare värld både för pojkarna och de stressade storstadsföräldrarna. Nina Björk skulle gilla!
 
Ylva Karlsson vann Augustpriset 2009 med Skriv om och om igen. Nu skriver hon högläsningböcker som om hon inte gjort annat.  Katarina Strömgård har illustrerat. På pricken!
Jag önskar att jag hade något barn att läsa den här boken för. Högläsning varje kväll! Perfekt!
Läs också på Ylvas egen hemsida

Inga kommentarer: