torsdag 8 augusti 2013

Det värsta med min syster

Marty och Melissa är systrar i samma familj men fullständigt olika.  Marty (eller Martina som hon egentligen heter) är en pojkflicka, klädd i jeans, skitig tröja och rutiga Converse. Storasyster Melissa är tjej-.tjejig och rysch-pyschig, gillar smink, cupcakes, armband med berlocker och sitt rosa-rosa rum. 
Mamma jobbar på skolan men också extra med att sy klänningar, typ volangklänningar,  på beställning. Extrajobbet är mer eller mindre nödvändigt då pappas resebyråföretag är på fallrepet och går allt sämre. Lågkonjunktur, inga resebeställningar. Depp! 
Martys mycket motvilliga insats på ett födelsedagskalas resulterar till att sömnadsbeställningarna väller in, men fasansfullt nog också till att systrarna plötsligt tvingas DELA rum för att ge mamma möjlighet att ta emot kunder och ha ett eget syrum. 
Marty blir vansinnig. Melissa likaså. 
Martys mysiga sängkoja, alla hennes mjukisdjur och Mäktiga-Mart-målningar blir upphov till förtret för alla i familjen. Till och med pappa blir less. Familjen är på väg att krackelera, systrarna bråkar. JÄMT. 
Det värsta med Martys syster är att hon inte fattar nåt, att hon skvallrar, att hon är en sådan gnällspik och att alla tycker bäst om henne. 
Marty känner sig som världens sämsta dotter...
Syskonbråken blir värre och värre.... 

När det kommer en ny bok av Jacqueline Wilson vill jag omedelbart läsa den. Alla hennes böcker har  alldeles särskild ton. En snart-närmar-sig-katastrofen-ton. Man vet att det kommer att gå åt pipsvängen. Allt är så där helt vanligt men också lite, lite skruvat så att man förstår att det snart går över styr...
Man kan inte sluta läsa! (och i JWs böcker finns det ALLTID hopp i slutet) 
"Det värsta med min syster" är möjligen inte Wilsons allra bästa bok, men en bladvändare med STOR igenkänningsfaktor. 1 kommentar:

Magica de Hex sa...

Wilson är alltid bra. Inte superbäst men har alltid tänkvärt innehåll.