söndag 1 september 2013

Lite ihop

Vad är det snyggaste namnet? Är det töntigt att spela fiol eller att läsa franska när alla andra läser spanska?

Det är svårt att vara cool när man heter Majken och spelar töntigaste instrumentet och har valt  franska (för att mormor vill)  Hade hon inte haft bästa musikläraren Izzy så hade allt varit mycket gråare. 
Izzy är den som får Majken att känna sig smart, rolig och bra. Hon är skrattig och mysig, har ett eget band och coolaste namnet. Izzy är etta på topplistan forever.

Den nya fina killen i 6b spelar också, inte fiol men gitarr och på samma speltimme som Majken. Lite pinsamt blir det när Izzy kallar honom snygging, eller att han tror att han blir tilltalad som snygging. Äsch!  Han heter Ivan. Snyggt namn. Skulle funka i Paris lika väl som i USA. Det gör ju inte Majken, det låter som Mike eller Mikey. Pinsamt.
Såna här saker är sån´t som Majken tänker på hela tiden. Och en hel del tankemöda går till bästakompisen Tessan som typ verkar vara ihop med Dexter i sjuan. 

Majken har aldrig varit ihop eller ens kär.  Det är däremot storebror Pontus i Ida. Uppöveröronen. Bara så där. Plötsligt. Hångel jämt.
Tessan har ny skolväska, typ handväska och störiga Belinda bara dog. Majkens gröna rygga är det ingen som hetsar upp sig för. Men hur svårt kan det vara att vara att fortsätta vara vanliga Majken. 

Lite ihop är en vardags-romcom eller vad ska man kalla en sån här bok som bara är så trevlig att läsa och man får ett titthål rakt ner i Majkens tankevärld. Det blir ju inte sämre för att boken utspelar sig i Umeå och några scener på Bokcafé Pilgatan!

Johanna Lindbäck har tidigare skrivit ungdomsböcker som gått rakt in i hjärtat. Den här boken är för de yngre som befinner sig just i skarven mellan barn och tonårsliv som ju kan vara ganska så jobbig. Johanna Lindbäck behärskar den känslan perfekt. 

Inga kommentarer: