måndag 9 september 2013

Monstren i skogen


Jag läser och ryser. Monstren i skogen är en psykologisk thriller för skogsrädda. 

Mats bor med mamma och pappa i Stensätter, en liten by där allt är så lugnt och bra om det inte vore för detta med monstren i skogen. Det här tänker Mats på rätt så ofta och det är verkligen hans stora problem. Det blir en klump i  magen när han tänker på skogen och på alla förfärliga rotvältor som finns där som stora läskiga monster som sträcker ut sina spökhänder för att ta honom.  Han skulle aldrig i livet röra vid någon rotvälta. Hellre dog han. 

Det är mycket lugnare att sitta inne och rita eller läsa. Men det gillar ju inte Mats pappa och mamma för varje lördag och söndag och ibland på vardagskvällarna ska det åkas skidor eller promeneras. Det är bra med frisk luft och motion. Och Mats får ge sig för de är alltid 2 och Mats är bara 1.

Rotvält-fobin blir värre och värre och när Mats ska åka längdskidor på friluftsdagen i skolan eskalerar rädslan till närmare hysteri vid bara tanken på att alla ska få reda på hans fobi. 
Det blir psykologsamtal och föräldraoro. 
Hur ska det gå för Mats? 

Mats Jonsson är etablerad serietecknare med en lång rad självbiografiska serieböcker för vuxna bakom sig.  Serieböckerna är självutlämnande, inkännande, roliga  och väldigt, väldigt bra. Mats har en förmåga att verkligen bjuda på sina fobier och våndor så att vi känner dom under huden.  Jag tänker på Barbro Lindgrens Sparvel och Hemligt-böcker.  Och på Ekelöf. Efter läsningen vågar man ta fram sina egna.

Monstren i skogen är Mats Jonssons första barnbok. Underrubriken "En Mats-bok" ger en hint om att detta är den första i en planerad serie. Hoppas det stämmer! Boken är fylld av svat-vita Mats-teckningar som förstärker och lyser. Såklart! En läsa-själv-bok eller en fin högläsningsbok från 6 år. 
Läs också på  Mats egen blogg http://www.matsjonssonbloggen.blogspot.se

Inga kommentarer: